2023, een nieuw jaar. Zet je dit jaar de veiligheid op de werkvloer op nummer één? Op alcoholgebruik rust een taboe. Ja, je vertelt collega’s nog wel over een avond uit in het weekend, maar zodra je dagelijks drinkt, wordt dat nauwelijks nog gedeeld. Want dat is privé. Heeft een avondje doorzakken invloed op je prestaties overdag? Dat moeten we helaas beamen. Buiten dat het schadelijk is voor degene die alcohol drinkt, brengt het ook de veiligheid van collega’s in het gedrang. Stel dat dit dagelijkse kost op de werkvloer is.
Wist je dat 25% van de bedrijfsongevallen alcohol-gerelateerd is? Medewerkers die met zware machines werken of geconcentreerd moeten zijn om taken uit te voeren en dat door alcohol in hun lijf niet optimaal kunnen, brengen anderen in gevaar en uiteindelijk ook het bedrijf. Zo wil je niet in de media komen!
De effecten van Dry January
Dry January startte ooit als een actie van één vrouw in de UK om een maand lang geen alcohol te drinken en is in tien jaar wereldwijd uitgebouwd tot meer dan 130.000 geregistreerde mensen die deelnemen aan Dry January. Geregistreerd want uit peilingen blijken miljoenen mensen wereldwijd zich aan Dry January te houden. Het positieve effect is groot. Tijdens deze maand slapen mensen beter, hun bloedwaarden worden beter en ze vallen af. Kortom: ze voelen zich fitter.
Wetenschappelijk onderzoek in het eerste jaar (2013) toont bovendien aan wat de verdere effecten na deze alcoholvrije maand zijn. Zelfs na zes maanden ná Dry January nuttigen 7 van de 10 mensen op een minder extreme manier alcohol. 25% van de mensen die zware drinkers waren, zijn nu matige drinkers. Er gebeurt iets in het brein dat langer doorwerkt: je maakt keuzes om voor alcoholvrij te kiezen.
In die maand van ‘nee tegen alcohol’ zeggen, komen deelnemers namelijk veelvuldig situaties tegen als diners, borrels of bijeenkomsten waar alcohol wordt aangeboden. Ze zijn één maand lang gewend om hierop nee te zeggen. Eenmaal die keuze gemaakt, is het makkelijker om dat nog een keer te doen, m.a.w. ze kiezen vaker voor alcoholvrij vanwege de positieve effecten. Want alcoholonthouding geeft het lijf een gezonde boost en dat merken mensen meteen.
Is dit het moment voor jou als werkgever om Dry January ook in je bedrijf te promoten? Zie het als een moment om je ADM-beleid op papier te zetten en te implementeren binnen je bedrijf.
Alcoholvrij vanuit goed werkgeverschap
Zijn de gevolgen van dagelijks gebruik wel helder? Niemand start zijn of haar eerste biertje met het idee om hieraan verslaafd te raken. En toch gebeurt het vaker dan we denken. Er rust schaamte op, mensen delen dit niet snel en zijn bang om hun baan te verliezen. Als werkgever stel je een beleid op waarin je duidelijk maakt hoe het bedrijf omgaat met alcohol-, drugs- en medicijnmisbruik (ADM-beleid).
Je informeert ze over de rechten en plichten van werkgever en werknemer. Je geeft medewerkers vervolgens voorlichting over het ADM-beleid en gaat in gesprek over de effecten van alcohol of ander probleemgebruik op de mens, op collega’s en op de algehele veiligheid op de werkvloer. Vervolgens train je leidinggevenden in het signaleren van probleemgebruik op de werkvloer en hoe ze dit bespreekbaar maken richting hulp. Want ja, toon begrip, verslaafden zijn ziek, ze kunnen niet stoppen of minderen, ze hebben die dagelijkse behoefte. Jij als werkgever moet hen wettelijk helpen en een up-to-date ADM-beleid voorziet hierin.
Zet ADM-beleid op de agenda, een nieuw jaar is een goed moment om hiermee te starten! En vergeet dan niet om ook de nieuwjaarsborrel op een andere manier in te vullen. Ik heb er laatst nog een artikel over geschreven.
Wil je meer weten hoe je een ADM-beleid opstelt of vrijblijvend een gesprek over veiligheid op de werkvloer? Neem contact met me op.