Alcoholvrij is gezelligheid

Iets te vieren in het weekend, eind van de week met collega’s een vrijdagmiddagborrel, een glaasje wijn tijdens het diner? Gezelligheid. Dat is wat veel mensen associëren met alcohol. Alcohol is verweven met ons sociale leven. Alcohol hoort erbij, toch? Want hoe bouw je een feestje zonder alcohol? Je wilt niet ongezellig zijn. Terwijl we weten dat alcohol gif is en slecht voor de gezondheid. Jongeren starten al vroeg met alcohol drinken, vanuit het voorbeeld van ouders en groepsdruk. Wist je dat zo’n 80% van de volwassen Nederlandse bevolking regelmatig alcohol drinkt? Ook op het werk wordt alcohol geschonken en gedronken.

Grenzen stellen aan alcoholgebruik

Hoe rijm je een zero tolerance beleid op de werkvloer met een glaasje wijn tijdens een klantenlunch in de directiekamer of een bedrijfsborrel met alle medewerkers? Waarom is op een heidag wel een glaasje alcohol toegestaan? En de volgende dag niet meer? Terechte vragen in gesprekken waar ook de Ondernemingsraad aanschoof. Regels gelden toch voor élke medewerker?

Waar trek je de grens? 

Zero tolerance is heel simpel: altijd nul. Dan is er ook geen discussie. Management geeft hierbij natuurlijk het goede voorbeeld. Zero tolerance op alcoholgebruik check je niet alleen bij de toegangspoort. Dat betekent ook: bedrijfslunches zonder wijn of bier, georganiseerde barbecues of andere bedrijfsuitjes waar geen alcohol wordt geschonken en die vrijdagmiddagborrel met uitsluitend alcoholvrije drankjes. En last but not least: geen alcohol in het kerstpakket. Sluit verleiding uit en trek één lijn op dit gebied. Heldere communicatie die voor iedereen geldt en maar op één manier is uit te leggen.

Alcoholvrij is ook gezellig

Bah, wat ongezellig? Welnee, er zijn genoeg alcoholvrije alternatieven voor gezelligheid te bedenken. Verander het tijdstip van de bijeenkomst naar de ochtend en trakteer op een lekker snack. Verander de naam van de bijeenkomst die refereert aan alcohol in iets dat ook feestelijk is. Is proosten belangrijk? Zorg voor 0,0% bier, alcoholvrije champagne of serveer mocktails. Doe die brainstorm intern en kijk hoeveel leuke ideeën er zijn. Alcoholvrij kan ook gezellig zijn. En dit doe je om een goede reden, voor de gezondheid van alle medewerkers en om de veiligheid op de werkvloer te handhaven. De uitvoering van het ADM-beleid!

ADM-beleid in uitvoering

Met een up-to-date ADM-beleid op de plank waarin o.a. geen gebruik van alcohol staat, is de uitvoering ervan de volgende stap. Het naleven van het ADM-beleid is een continu proces, voor alle lagen binnen het bedrijf. De oude huisregels moeten wellicht worden aangepast, oude tradities ga je ombuigen naar nieuwe tradities en er wordt nieuwe invulling gegeven aan bedrijfsevenementen en andere activiteiten. Kortom: een ADM-beleid is geen statisch document, maar werkt alleen optimaal als deze ook wordt geïmplementeerd in de dagelijkse werkzaamheden. ADM-beleid maakt onderdeel uit van het veiligheidsplan en draagt bij aan het welzijn van medewerkers.

Belangrijk is dat iedereen weet waarom een strikt ADM-beleid gehanteerd wordt. Het is in het voordeel van elke medewerker dat de uitvoering goed gebeurt en niet een eenmalige actie is. Geef medewerkers voorlichting, blijf managers trainen en vergeet de nieuwe lichting medewerkers niet. Laat ADM-beleid onderdeel uitmaken van het onboardingsproces en herhaal regelmatig alle bijeenkomsten. Zo blijft de werksfeer gezellig en de veiligheid gegarandeerd.

Vragen of meer informatie? Bekijk de website: www.adm-support.nl of neem contact op: info@adm-support.nl of 06-16388133

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?